List Blic – “Da li ste kao mali sanjali da postanete tajni agent? Danas je lakše nego ikada ostvariti taj san”

Detektivska Oprema

Obično kada upitate dete čime želi da se bavi, jedan od odgovora će biti i da želi da postane tajni agent. Nije poznat tačan razlog zbog koga se deci toliko dopada svet tajni, ali pretpostavljamo da je to zbog mnogih crtanih i igranih filmova u kojima je upravo to tema i u kojima glavni junaci žive životom koji deluje zanimljivo i moćno.

Naravno da u većini slučajeva sve to ostane samo dečija neostvarena želja… Ipak, ima i one dece, koja na svoje želje iz detinjstva ne zaborave, pa čak i ako zaista ne postanu tajni agenti, detektivska oprema zaokuplja njihovu pažnju čitavog života.

Na svu sreću, danas imamo internet, pa samim tim imamo mogućnost i da dopremo do mnogo veće količine informacija nego ranije. Osim što imamo mogućnost da se na taj način upoznamo sa istorijom špijunaže i tajnih agenata, da pogledamo sve filmove sa tom tematikom, imamo priliku i da posećujemo sajtove brojnih kompanija, koja se primarno bave prodajom različite opreme, namenjene tajnom praćenju.

tajni agent shutterstock 131052221

 

A kako je tehnika u svakom segmentu u velikoj meri uznapredovala, više uopšte nije čudno što možemo čuti da se, gotovo na bilo kom mestu, može ugraditi i koristiti specijalna detektivska oprema. Međutim, ipak sa time treba biti obazriv, te takvu opremu koristiti isključivo na dozvoljeni način.

Ostvarite svoj san iz detinjstva makar na jedan dan – posetite neki od muzeja špijunaže

U slučaju da ste se prepoznali i da ste od onih koji su želeli da postanu tajni agenti kada su bili mali i da svet mistike i dan danas zaokuplja vašu pažnju, onda ste definitivno osoba koja će biti oduševljena informacijom da postoji svojevrstan muzej, koji je posvećen upravo špijunaži.

Ne tako davne, 2002. godine je u Vašingtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama otvoren jedan takav muzej.

Akcenat muzejske postavke je, sasvim logično, stavljen upravo na špijunažu i opremu, koja se tom prilikom koristi, a zaposleni u muzeju se trude neprekidno da nude različite nove koncepte. Zato i organizuju brojne događaje, u okviru kojih nastoje da predstave različite tehnike špijunaže, koje su korišćene, te da prikažu i neke, ljudima mahom poznate istorijske događaje povezane sa ovim aktivnostima.

Naravno da muzejsku postavku čini i detektivska oprema, tako da posetioci mogu videti na koji način se ona menjala i razvijala kroz istoriju, od prvih, prilično primitivnih naprava, do savremenih “gedžeta” – prisluškivači, špijunske kamere, savremeni softveri za praćenje mobilnog telefona i sa drugim sličnim namenama…

Interesantan je podatak da je direktor ovog, gotovo jedinstvenog muzeja u svetu, čovek koji je do skoro radio u tajnoj službi i ima dodira sa svime čime se postavka muzeja bavi. U ovom muzeju se vodi računa o tome da rad tajnih službi bude prikazan na najbolji mogući način. Takođe, postavke u ovom interesantnom muzeju se pripremaju sa naročitom pažnjom, jer postoji i ona oprema koja je zaista tajna pa njene funkcionalnosti i način korišćenja nisu za javno prikazivanje.

Činjenica je da ovaj muzej vredi posetiti i da je jako zanimljivo upoznati taj mistični svet, a posebno ako je vaša želja u detinjstvu zaista bila da se bavite špijuniranjem… Ko zna, možda je ipak i ostvarite pa makar na jedan dan da se osetite kao glavni junak iz vaših omiljenih filmova!

Pogledajte ceo članak na linku: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/da-li-ste-kao-mali-sanjali-da-postanete-tajni-agent-danas-je-lakse-nego-ikada/qflbstz

Objavljeno:

Autor: List Blic