Digitalna forenzika mobilnog telefona

Detektivska Oprema

Digitalna forenzika mobilnog telefona predstavlja postupak vraćanja izbrisanih podataka od momenta uključivanja telefona, bez vremenskog ograničenja. Podaci iz mobilnog telefona mogu biti slučajno ili namerno izbrisani. Vraćanje telefona na fabrička podešavanja, mehaničko ili softversko oštećenje, instalacija programa i aplikacija uz koju dobijete maliciozne viruse, slučajno odaberete opciju za brisanje – ovo su najčešći načini da ostanete bez dragocenih informacija u mobilnom telefonu.

Veliki deo bitnih podataka za naš društveni, porodični ili poslovni život smešten je na memoriju telefona. Važni kontakti, šifre, poslovne beleške, audio i video zapisi, fotografije, prepiske, aplikacije. Samo jednim potezom možemo nepovratno ostati bez svega toga, što je uglavnom izuzetno stresno i neprijatno iskustvo.

Veoma je važno da vraćanje izbrisanih podataka iz mobilnog telefona poverite ovlašćenom i proverenom servisu. U suprotnom možete trajno ostati bez važnih podataka, ali i telefona. Popularni besplatni “data recovery” programi sa interneta su nepouzdani i mogu doneti više štete nego koristi.

Digitalna forenzika telefona osim za sopstevene potrebe, može se koristiti i kao pouzdan detektivski alat u svrhu nadzora dece, zaposlenih, bračnog ili emotivnog partnera i svim ostalim tajnim operacijama.

 

Na koji način se vrši digitalna forenzika mobilnog telefona

Digitalnu forenziku mobilnog aparata obavljamo pomoću specijalnog uređaja i softvera izraelske kompanije Cellebrite. Reč je o savremenoj sofisticiranoj opremi, koja podrazumeva posebnu obuku za korišćenje i upravljanje. Garancija kvaliteta jeste i informacija da ovu forenzičku opremu upotrebljavaju i najpoznatije detektivske agencije na svetu, kao što je FBI.

Izuzetno je važno da vraćanje izbrisanih podataka iz telefona poverite stručnim i proverenim licima kako biste izbegli brojne neprijatnosti. Neretko je slučaj da serviseri povrate mali deo izgubljenih informacija, ali zahtevaju da im platite punu cenu usluge.

Forenzika mobilnog telefona vrši se tako što se aparat povezuje sa forenzičkim uređajem i posle izvesnog vremena on očitava izbrisane podatke. Čak i ako telefon ima šifru koju ne znate, oprema za vraćanje izbrisanih podataka iz telefona može je očitati i pružiti uvid u sve aktivnosti od prvog dana upotrebe.

Usluga se obavlja uglavnom u prostorijama servisa, a u izuzetnim slučajevima izlazimo i na teren.

Koliko podataka se može spasiti zavisi od više faktora – memorije telefona, načina na koji on beleži podatke, koliko dugo se koristi, da li ste već pokušali da povratite podatke nekim drugim programom ili aplikacijom.

 

Koje podatke vraća digitalna forenzika mobilnog telefona

Uz pomoć vrhunske opreme izraelske kompanije Cellebrite moguće je povratiti skoro sve podatke o korišćenju mobilnog telefona od momenta njegovog prvog uključivanja:

  • SMS i MMS poruke primljene i poslate (sa datumom i vremenom)
  • Listing dolaznih i odlaznih poziva (sa datumom i vremenom)
    Telefonski imenik
  • Fotografije, audio i video fajlovie
  • Prepiske sa društvenih aplikacija (Viber, WhatsApp, Facebook messenger, Skype)
  • Lokaciju mobilnog telefona u određenom vremenu
  • Zapisi iz kalendara, notesa, planera…

Pored osnovne namene vraćanja izbrisanih podataka iz mobilnog telefona, na ovaj način možete kontrolisati dete, uveriti se u vernost emotivnog ili bračnog partnera, proveriti lojalnost zaposlenih.

Dovoljno je da donesete mobilni telefon kod nas. Očitane podatke možete dobiti u elektronskoj formi koja vam najviše odgovara, PDF dokumentu, na fleš memoriji ili CD-u.

Podaci iz telefona deteta, partnera, poslovnog saradnika mogu vam pružiti dragocene informacije, pomoći da sprečite neprijatne događaje ili se rešite sumnje. Podaci iz mobilnog telefona daće vam potpuni uvid u to sa kim se dopisuju i razgovaraju, koje društvene mreže i aplikacije koriste, kuda se kreću i slično.

Kontaktirajte nas i uz pomoć savremene tehnologije pomoći ćemo vam da povratite slučajno ili namerno izgubljene podatke iz mobilnog telefona. Svim našim klijentima zagarantovano je pravo na diskreciju i poštovanje privatnosti podataka.

Objavljeno:

Spy Tech